Afbeelding

Racisme en discriminatie treffen Surinaamse-Nederlanders op de arbeidsmarkt

Op vrijdag 3 maart presenteren het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en New Urban Collective (NUC) het onderzoek "Je moet twee keer zo hard werken" tijdens een politiek café met Surinaams-Nederlandse politici , een onderzoek over racisme en discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt jegens Surinaamse Nederlanders.

Racisme en discriminatie vormen ook voor Surinaamse-Nederlanders nog grote obstakels.

De organisaties zeggen in een bericht: het beeld heerst dat Surinaamse-Nederlanders 'goed geïntegreerd' zijn en dat Surinaamse-Nederlanders het steeds beter doen in het onderwijs. De tweede generatie weet steeds vaker het hoger onderwijs en hogere niveaus van het MBO te bereiken. Maar ondanks de verbeterde positie in het onderwijs is de werkloosheid onder Surinaamse-Nederlanders (13,3%) nog meer dan twee keer zo hoog is dan de werkloosheid onder mensen van Nederlandse origine (4,9%). 

Van alle Surinaams-Nederlandse respondenten uit de enquête van SIO en NUC had meer dan 70% de afgelopen twee jaar discriminatie op de werkvloer ervaren, veelal in de vorm van "kwetsende grappen" ofwel microagressies. ““Ik ben heel vaak zwarte piet  genoemd, ik heb een hekel aan het woord neger maar zo word ik ook vaak genoemd. Ook als ik als zwart persoon wordt aangesproken word ik gedegradeerd en voel ik me uitgesloten” zei een Surinaams-Nederlandse zorgmedewerker bijvoorbeeld.

Jeffrey Koorndijk, de sollicitant die werd afgewezen omdat hij“een (donkergekleurde) neger” zou zijn, vertelde in een interview over de impact die de kwestie op hem heeft gehad. Microagressies en alledaags racisme blijken ook in het onderwijs nog ervoor te zorgen dat Surinaams-Nederlandse kinderen worden uitgesloten in de schoolbanken en de collegebanken. "Je moet twee keer zo hard werken" is dan ook een veelgehoorde uitspraak. Ondanks racisme en discriminatie weten Surinaamse-Nederlanders door hard te werken en door strategieën te ontwikkelen hun positie te verbeteren.

Politiek café & presentatie onderzoek

Na de presentatie van het onderzoek gaan Antoin Deul (voorzitter NinSee), Tanja Jadnanansing (ex-Kamerlid, Albelda college), Andrew End (SIO jongerencommissie) en Mitchell Esajas (onderzoeker New Urban Collective) in gesprek over het onderzoek.

Daarbij zullen we onder andere ingaan op de vraag hoe  racisme en discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt kunnen worden aangepakt en wat de Surinaams-Nederlandse gemeenschap zelf kan doen om haar positie in de samenleving te bevorderen. Dit gesprek wordt gevolgd door r een politiek debat tussen Surinaams-Nederlandse kandidaat-Kamerleden en lokale politici Sylvana Simons (Artikel1), Magdalena Charlot (DENK), Ixora Balootje (ChristenUnie) en Simion Blom (GroenLinks Amsterdam).

Wanneer? Vrijdag 3 maart 2017
Waar? Vereniging Ons Suriname: Zeeburgerdijk 19b, 1093, SK Amsterdam
Tijd? 18:30 (aanvang 19:00 uur) - 22:00 uur
Aanmelden? Gratis, via het webformulier 
Blijf op de hoogte via het Facebook event.