Afbeelding

Jurino Ignacio licht de Creoolse keuken uit

Door Marvin Hokstam

Als je verwacht om bij de schrijvers van het kookboek “Antilliaans Eten” een grote gezellige keuken aan te treffen, van waaruit allerlei tasty, honger-verwekkende walmen op je afspringen, dan heb je het fout.

Husband en wife team Jurino Ignacio en Linda Terrizi hebben daar bewust niet voor gekozen, zodat ze hun aanvankelijke intentie om te documenteren voor de volgende generaties niet uit het oog verliezen.

“Als we gingen focussen op koken zou er geen boek zijn. We hebben het een tijdje gedaan, maar toen waren we constant bezig. En was het op den duur ook niet leuk meer. Wat we doen moet niet het plezier bederven; wij wilden gewoon een boek uitgeven en mensen leren koken,” vertelt Jurino.

Dat wat ze wilden zo hard zou gaan hadden ze niet verwacht. Linda bouwde in 2012 een site, toen Jurino –een illustrator en fervente hobbyist-kok- besloot om zich te verdiepen in de achtergrond van Antilliaans eten. “Ik ging zoeken naar recepten, maar veel kon ik niet vinden. Toen kwam het idee om alles te documenteren.”

 Jurino start binnenkort ook met een food-column over afro eten op AFRO Magazine, waarop hij de verbanden tussen het eten van de verschillende afro gemeenschappen wil tonen. “We hebben allemaal dezelfde oorsprong. De okra bijvoorbeeld; iedereen doet alsof het van hem is, maar is dat wel zo? Ik ga vertellen over de achtergronden van ons eten en wat ons bindt.”

Het ging heel snel hard, van een goed lopende website naar een catering bedrijf dat ze na enige tijd stopten. “We besloten dat we toch meer de didactische richting op wilden, omdat we beiden ook nog (eens) de lerarenopleiding gevolgd hebben. We wilden mensen leren hoe eten klaar te maken.”

Dat leidde tot hun eerste boek “Antilliaans Eten. Nos Kushina Krioyo” (Onze Creoolse Keuken), een hard-cover publicatie met 100 recepten, begeleid door smakelijke foto’s.  Jurino schreef en Linda's Uitgeverij Terrizzi gaf het uit. 

“Natuurlijk waren er al wat kookboeken over Antilliaans eten, maar wij dachten aan iets in een geheel nieuw jasje, dat ook buiten de Antilliaanse gemeenschap interesse zou wekken; we zagen ook de groei op onze website. Dit was een gat in de markt.”

Al voordat het echt uit was hadden ze er 1.500 van verkocht; inmiddels gingen er 4.000 over de toonbank, alsook een paar honderd ebooks. Binnenkort verschijnt de derde druk.

“We horen wel van mensen dat ons boek duidelijk en makkelijk is; mensen zijn eindelijk in staat om de dingen te maken dat ze willen maken. Dat is natuurlijk wel mooi om te horen.”

Het gaat zo goed dat Jurino en Linda er nu full-time mee bezig zijn. “We hebben onze handen vol met van alles. We worden nog wel gevraagd om te koken, maar dat geven we door aan een bevriende catering in Amsterdam. Natuurlijk staan we in voor wat ze leveren.”

Het “alles” waar ze tegenwoordig hun handel vol mee hebben is veelbelovend: een tweede boek “Antilliaans Eten. Nos Kushina Moderno” ging vandaag naar de drukker en hun online kooklessen gaan tegen eind dit jaar live op hun website.

Jurino vertelt over het tweede boek: “Zoals de titel al doet vermoeden gaat meer de moderne kant op. De vorige ging meer over traditionele gerechten, maar in de volgende gaat het meer over dingen als fusion, gezond eten, de vegetarische keuken, de moderne keuken. Daarvoor werken we samen met een aantal mensen die hun eigen verhaal meegeven.”

Nos Kushina Moderno” komt op 1 oktober uit. Andere titels over Caribisch eten zijn ook in de planning.