Nieuws

​De president van de republiek Mozambique, Filipe Nyusi, brengt van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 19 mei een officieel bezoek aan Nederland.
Onze voorouders waren trotse heersers die over enorme landen regeerden. Het waren geen primitievelingen. 
De lunch die Dat Ding van Ons (DDvO) hield op zondag 9 april in Aalsmeer, kan het best in superlatieven beschreven worden. 
De Civiel Society van Afrikaanse afkomst eist van de nieuwe regeringsformatie een Nationaal Actieplan voor de uitvoering van het VN Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. 
Het merendeel van de vluchtelingen wordt opgevangen in lage- en middeninkomenslanden. Drie van de top tien gastlanden zijn arm. Duitsland is het enige hoge-inkomensland.
De Evangelische Broedergemeente van Denemarken heeft verontschuldigingen aangeboden voor slavernij aan de Amerikaanse Maagdeneilanden. 
Vandaag, 25 maart, is het de Internationale Dag voor de Herdenking van Slavernij en Slachtoffers van trans-Atlantische Slavenhandel.
Voor het eerst in de Nederlandse boekengeschiedenis is er een boek in de Nederlandse en Papiamentse taal in één versie verschenen. Het betreft de novelle 'Het offer van Remo/Remo su sakrifisio' van de schrijver Jacques Hermelijn.
Aanstaande vrijdag 24 maart wordt in Weesp de expositie 'Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen’ geopend. 
Eurdice en Rachel Snip zijn de oprichters van Grace Academie en Stichting Students Moving Forward, bedrijven in Amsterdam Zuidoost die als kompas dienen in persoonlijke en strategische ontwikkeling.
De Verenigde Naties hebben officieel de hongersnood uitgeroepen in delen van Zuid-Soedan. Als er geen maatregelen genomen worden, lopen meer dan vijf miljoen mensen gevaar. 
De publieksdatabase van de Surinaamse slavenregisters kan uiterlijk tegen juni 2018 online zijn en voor een ieder beschikbaar met Keti Koti 2018. Con van Galen, initiator van de digitalisatie, vertelt er meer over. 
Op vrijdag 3 maart presenteren het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en New Urban Collective (NUC) het onderzoek "Je moet twee keer zo hard werken"
Dipsaus podcast, dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid, heeft deze week te gast: Tweede Kamer hoopvol Sylvana Simons.
Binnenkort gaat het project ‘De Grote Inhaalslag’, een bewustwordingsproject over kolonialisme en racisme, van start.
De Amsterdamse Mabelle Victoire doet op 18 februari mee aan de finale van Topmodel Europe in Brussel. Like haar Facebook pagina en help haar winnen. 
Er is een nieuwe foto opgedoken van de iconische abolitionist Harriet Tubman. Deze recentelijk ontdekte foto, toont haar als een vrouw van ongeveer 43. 
NiNsee voozitter Antoin Deul zegt dat anti-zwart racisme geworteld is in het Nederlands verleden van koloniale overheersing, onderdrukking en slavernij. Dit zei hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de organisatie.
Pete Souza, de officiele fotograaf van het Witte Huis, schoot de afgelopen acht jaren zo'n twee miljoen foto's van de eerste Afro Amerikaanse president. 
De Verenigde Staten hebben voor het eerst in de geschiedenis een speciale herdenkingsmunt uitgegeven met daarop een zwarte vrouw in de afbeelding van Lady Liberty.
Louis Alves is professioneel danser. Hij danst o.a. in het dansgezelschap van Armin van Buuren en reist met zijn crew tijdens de Armin Only Embrace Worldtour de hele wereld rond. 
De Rotterdamse zanger Omri Tindal heeft een nieuw nummer uitgebracht. 'Ooit zien we elkaar weer' en gaat over ouders die hun kind verliezen. 
De financiering om de roman 'Kodjo en Mofina'  als film uit te brengen is deels rond en de film verschijnt naar alle waarschijnlijkheid in 2018 op het witte doek. 
De Queen Mary University of London heeft een gedenkplaat ter ere van koning Leopold II verwijderd, na een protestactie van studenten waarin de koning werd uitgemaakt voor een “genocidale kolonialist”.

Pagina's