Afbeelding

Nazaten ontdekt van de Afrikaanse bediende Cupido

De heren Molshoek. Foto AM Minnaard FotografieHet Haags Historisch Museum is erin geslaagd om verschillende afstammelingen te traceren van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido, die werkzaam was aan het hof van stadhouder Willem V.

Als voorbereiding op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof ging het museum op zoek naar nazaten van deze in 1806 overleden man en ontdekte verrassend genoeg dat zij in de buurt van Den Haag wonen. Het onderzoek van gastconservator Esther Schreuder vormde de basis voor deze zoektocht.

Christiana Hehl, kleindochter van Cupido. Foto AM Minnaard FotografieJohannes van der Meer (1945) en Marinus Molhoek (1938), zijn zoon Mike Molhoek (1968) en kleinzoon Wouter Molhoek (1997) waren eerder zelf al een stamboekonderzoek begonnen. De heer Molhoek wist de lijn zelfs terug te voeren tot aan Cupido en beschikt over een originele foto van zijn overgrootoma Christiana Hehl, de kleindochter van Cupido. Zij wisten echter niet dat hij van Afrikaanse komaf was en aan het hof verbonden. De nazaten zijn bijzonder verrast met het nieuws dat zij een Afrikaanse voorouder hebben.

De uitgewerkte stamboom en foto’s van de nazaten zijn te zien op de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof, waarin het Haags Historisch Museum van 21 september 2017 t/m 28 januari 2018 het levensverhaal vertelt van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de 18de eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Kunsthistorica Esther Schreuder deed onderzoek naar de levens van Cupido en Sideron. De tentoonstelling is op dit onderzoek gebaseerd. Gelijktijdig met de expositie verschijnt haar publicatie Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje (Uitgeverij Balans, 2017).