Afbeelding

Ik heb hiv, maar ik ben niet hiv

Bijna 11 jaar nadat ze hiv-positief getest werd, zet Gloria Summerville zich nog ten volle in om anderen te helpen die met de ziekte leven. “Ik heb hiv, maar ik ben niet hiv”, vertelt ze daadkrachtig. Haar jongste project is een inzamelingsactie om een inloophuis te starten voor mensen die leven met hiv en naasten.

“Stichting Het Rode Lint moet als plek dienen om informatie te delen, denkwijzen te veranderen, taboes te doorbreken en isolement tegen te gaan."

Bij Summerville passen een aantal bijvoeglijke naamwoorden: warm, liefdevol, positief, dapper en krachtig zijn er maar een paar. 

Deze moeder van een dochter richtte in februari 2014 Stichting Het Rode Lint op, die als plek moet dienen om informatie te delen, denkwijzen te veranderen, taboes te doorbreken en isolement tegen te gaan. “Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, stort je wereld in. Hiv roept veel op en maakt veel los... bij jezelf, bij familie, bij vrienden en op je werk. Stichting Het Rode Lint wil een inloophuis zijn in Rotterdam voor mensen die hiermee te maken krijgen.”

Summerville vertelt dat ze koos voor de naam Het Rode Lint nadat ze op Facebook een oproep plaatste voor een geschikte naam voor de stichting. “Iemand die ook met hiv leeft, maar nog niet uit de kast is reageerde en ik was gelijk geraakt. Het Rode Lint staat wereldwijd al voor hiv”, vertelt ze.

Ze werkt zelf in de ouderenzorg en zet zich daarnaast in om hiv bespreekbaar te maken. Het doel, vertelt ze, is meer voorlichting over hiv te verzorgen en ondersteunen en als gids zijn: “Er is weinig aandacht voor en er heersen nog enorme taboes. Daarom richt ik me op voorlichting, preventie en kwaliteit van leven. Doordat ik als ervaringsdeskundige zelf workshops en voorlichting aanbied, maakt dat wel een onderscheid. Ik deel mijn ervaring met anderen omdat ik niet wil dat wat mij is overkomen, ook met anderen gebeurt. Ik ben besmet geraakt doordat ik mijn ex-partners blindelings vertrouwde en tot heden weet ik jammer genoeg niet van wie ik het heb. Ik heb wel vermoedens van waar het kan komen, maar ja.”

Het Rode Lint wil haar doel bereiken door samen te werken met gezondheidsinstellingen, scholen en andere instellingen. “Wij doen algemene activiteiten met uiteenlopende workshopthema’s. We doen zelfs knuffelacties. De bedoeling is dat mensen voorlichting krijgen. ”

‘Hiv positief, wat nu?’ 

Summerville zegt dat de stichting in de toekomst plannen heeft om door middel van voorlichting wereldwijd mensen te inspireren, motiveren en voor te lichten. “We willen een inloop/dagbesteding opzetten en ooit een opvanghuis . Een plek waar je jezelf kunt zijn en leert hoe je voor jezelf kunt zorgen. Zo van ‘Hiv positief, wat nu?’ Steun van lotgenoten is belangrijk. Het Rode Lint is dus belangrijk; daarom zoeken we ook steun uit de gemeenschap.”

Het inloophuis moet helpen voorkomen dat mensen met hiv in een isolement raken. Om haar doel te bereiken is ze een inzamelingsactie gestart. “We hebben vooral geld nodig,” zegt ze. Meer info over de stichting is te vinden op haar website en op de Facebookpagina.

De stichting werd opgericht op 26 februari 2014 en heeft nu vier bestuursleden. Het is voorlopig gevestigd aan de Heer Danielstraat 18 te Rotterdam. “We zijn nog een jong initiatief en zijn ook nog op zoek naar meer bestuursleden.”