Afbeelding

Astrid H. Roemer na 25 jaar op de Nacht van de Poëzie

 FB)Astrid H. Roemer maakt zaterdag 17 september voor het eerst sinds 1990 haar opwachting tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht.

De jaarlijkse poëzie-estafette kent in totaal negentien dichtersoptredens die gezamenlijk een staalkaart vormen van wat de Nederlandstalige hedendaagse poëzie te bieden heeft. 

Astrid H. Roemer won onlangs P.C. Hooftprijs. Zij ontving de prestigieuze prijs voor haar gehele proza-oeuvre. De P.C. Hooftprijs behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van proza, essayistiek en poëzie. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

‘Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand en dat leidt tot romans die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn en complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname. Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden slavernij en Decembermoorden, maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is, en daarmee ook, middels het unieke oeuvre van Roemer, met onze literatuur,’ aldus de jury.

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Prometheus Liefde in tijden van gebrek, de autobiografie van Astrid H. Roemer. 

Over Liefde in tijden van gebrek:

Liefde in tijden van gebrek brengt ons dichter bij Astrid H. Roemer dan zij zich ooit in haar werk heeft laten zien. We leren haar kennen door haar humor, soms licht en terloops, soms gezocht en cynisch. We maken deel uit van haar verontwaardiging, haar levenspijn bij haar worsteling met een wereld die maar niet leert van de geschiedenis en blijft vervallen in herhaling van het kwaad. We voelen mee met haar gehechtheid aan landen waar ze komt en gaat, met personen die ze in haar herinnering houdt en met haar liefde voor het schrijverschap, de taal, muziek en haar verlangen naar liefdesgenot, haar vrienden en familie. Roemers vrees voor alles wat corrupt is, wat haar kan vastleggen en onvrij maakt, houdt op bij haar katten: poes Steffi is al negentien jaar haar trouwste kameraad.

De afgelopen vijftien jaar trok Roemer door Nederland, Suriname en Schotland met weinig meer dan een rugzak, een laptop en haar katten. Liefde in tijden van gebrek is een unieke en fijnzinnige autobiografie van een van de meest oorspronkelijke schrijvers van onze letteren.

Astrid H. Roemer ontving in 2016 voor haar gehele proza-oeuvre de P.C. Hooftprijs, de belangrijkste literaire prijs in ons taalgebied.

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van het vrouw-zijn. In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans, die in 2016 opnieuw werden uitgebracht als Onmogelijk Moederland. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar lef en eigenzinnigheid, haar politieke engagement en de literaire complexiteit in haar inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie proza, essays en theaterteksten. De afgelopen vijftien jaar leefde zij in een zelfgekozen isolement in onder andere de Schotse Hooglanden. Liefde in tijden van gebrek kwam in deze periode tot stand.

‘Met haar filosofische inzet, exuberante taalgebruik en fragmentarische aanpak onderscheidt ze zich van meet af aan van populaire Surinaamse schrijvers als Bea Vianen en Cynthia McLeod. Haar kracht is dat zwaarte en lichtheid, ernst en ironie hand in hand gaan. Dat er drie delen van de autobiografie gaan verschijnen is verheugend en nieuwsgierigmakend.’ Marja Pruis