Afbeelding

Afro decennium experts: politiemoorden van Afro Amerikanen verontrustend

De Werkgroep van Experts voor Mensen van Afrikaanse Origine WGEPAD heeft verontrusting uitgesproken over het “alarmerende buitensporige niveau van dodelijk politiegeweld tegen ongewapende Afro Amerikanen in de Verenigde Staten.”

De Werkgroep schreef op 29 januari 2016 in een rapport dat ondanks pogingen van het Amerikaanse Ministerie van Justitie er nog steeds geen formeel nationaal apparatus is opgezet om de moorden door politieagenten bij te houden. “Informele bronnen zoals The Washington Post and The Guardian registreerden tussen 38 en 75 gevallen van ongewapende Afro Amerikanen in 2015.”

De werkgroep zei dat het ook zorgen baart dat de schietgrage politieagenten telkens de dans onstprongen. “We zijn diep bezorgd over het geringe aantal keren dat politieagenten gestraft zijjn. De mogelijkheid om politieagenten verantwoordelijk te stellen wordt verhinderd door het gebrek aan aanzet tot onderzoek door onafhankelijke en instanties van buitenaf, de macht van Officieren van Justitie om te bepalen wanneer en hoe tenlasteleggingen worden gepresenteerd en het feit dat provinciale en nationale regelgeving niet op één lijn is met internationale regelgeving,” schreef de WGEPAD.

Behalve de meest recente en meest bekende gevallen van politiemoorden op Afro Amerikanen –waaronder Eric Garner, Michael Brown, Tamir Rice, Walter Scott, Freddie Gray en Laquan McDonald-, kregen we ook informatie over veel soortgelijke gevallen die minder bekend zijn, schreef de Werkgroep. Het rapport zegt dat er meetings zijn geweest met de families van Afro Amerikanen voor wiens moorden er nooit iemand ter verantwoording is geroepen. Zo worden de namen van Tyron West, Tyron Lewis, Jonathon Sanders, Oscar Grant, Tony Robinson, Marlon Brown, India Kager, Ronald Johnson, Mohamed Bah en Alonso Smith genoemd.

Het rapport komt als afsluiting van een bezoek dat de Werkgroep bracht aan de Verenigde Staten van 19 tot 29 januari 2016, op uitnodiging van de Amerikaanse regering. De experts bezochten Washington D.C., Baltimore, Jackson-Mississippi, Chicago en New York City, waar ze spraken met tientallen organisaties en individuen uit de Afro Amerikaanse gemeenschap die actief zijn op het mensenrechtenvlak. “Er worden veel positieve maatregelen genomen, maar we zijn erg ongerust over de mensenrechtensitutie van Afro Amerikanen.”

     

De WGEPAD geeft aan de indruk te hebben dat raciale profilering een heersende gewoonte is, en waarschuwt dat het diep snijdt in het vertrouwen dat Afro Amerikanen hebben in politieagenten.

Het rapport van de werkgroep klinkt als een aanklacht tegen de Verenigde Staten. Het legt de vinger op verschillende zere plekken, van de manier waarop Afro Amerikanen doorgaans worden behandeld en door de media worden gepresenteerd als criminelen, tot  de massale opsluiting van Afro Amerikanen en de geringe subsidies die de overheid beschikbaar maakt voor scholen in zwarte wijken.

De WGEPAD wijst erop dat de koloniale geschiedenis, de nasleep van slavernij, raciale ondergeschiktheid en ongelijkheid in de VS nog steeds ernstige uitdagingen zijn. “Er is geen echte aanzet geweest tot reparaties en inzet tot waarheidsbevinding en verzoening voor mensen van Afrikaanse origine,” zegt het. 

Lees hier het volledige rapport van de WGEPAD