Voodoo to go festival

Van 15 tot en met 17 september strijkt de tweede editie van het Voodoo To Go festival neer in TivoliVredenburg. Deze editie sieren hiphop, funk en fashion het programma met bands, rappers en dj’s die hun inspiratie uit voodoo halen, zoals Blitz the Ambassador, Vaudou Game en de populaire Afrikaanse zangeres Afia Mala. Daarnaast wordt met een seminar, lezingen en films de veelzijdigheid en de minder bekende positieve kant van de voodoocultuur belicht, is er een kinderprogramma, expositie en een libatie met publiek. 

Het West-Afrikaanse voodoo geloof kampt met een negatief imago dat nog stamt uit het slavernijverleden. Dit festival laat zien waar voodoo wel om draait: beats, dans en spirits. Dus staan er vier New Yorkse hiphop-acts die allemaal hun inspiratie uit voodoo halen, zoals rapper Blitz the Ambassador en de Haitiaanse draaitafelkunstaar Val Jeanty. Ook de beste afrobeat en afrofunk is in TivoliVredenburg te horen. Vaudou Game speelt samen met een van Afrika's populairste zangeressen: Afia Mala en het festival haalt superband Togo All Stars voor het eerst naar Europa.

Een impressie van het eerste Voodoo To Go Festival 2015 


 

Verdieping met seminar, lezingen en films

 Daniel Ziegert PhotographyBlitz the Ambassador, Afia Mala, Val Jeanty en de nieuwe hiphopsensatie Azizaa gaan met elkaar en het publiek in discussie over de enorme, maar onbekende, invloed van de voodoocultuur op popmuziek, jazz, blues, salsa enzovoorts. Het seminar wordt geleid door muziekjournalist Leendert van der Valk (oa NRC) die ook een presentatie geeft over zijn boek 'Voudou' waarvoor hij van New Orleans via Haiti en Suriname naar West-Afrika ging. Daarnaast geven de Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi en wetenschappers Dana Rush en Birgit Meyer (Spinozaprijs 2015) lezingen over de rol van vrouwen in voodoo. Doorlopend zijn er films te zien van Blitz The Ambassador over de diaspora en Christopher Hennings’ VODOU HEALER. In de opening van het festival krijgt het de publiek de kans om brandende vragen over het voodoo geloof te stellen.

Voodoo cultuur beleven in een live libatie, modeshow en kunst

Voodoo is gebaseerd op respect voor de natuur waarin alles een ziel heeft. Samen met het publiek en artiesten roept priester Togbé Amedegnato in de ‘libatie’ - een voodoogebed met dans - de voorouders en geesten aan om bescherming te vragen, voor het festival en haar publiek. Naast de concerten toont het festival de voodoocultuur in de volle breedte. Van kleurrijke modecollecties vol verwijzingen naar de natuurelementen door Afrikaanse ontwerpers tot bodypaint sessies door Serge Kponton en moderne kunst van de Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi die recent nog ze op de UNESCO Africa Week 2017.

Kinderprogramma

Op zaterdagmiddag mogen de kinderen zelf mee gaan doen bij de Afrikaanse dans- en muziekgroep Forêt Sacrée: drummen, dansen of zingen in een beroemd Afrikaans verhaal. Niet eng, wel een verhaal over respect voor de natuur en respect voor jezelf en anderen.

Voodoo To Go Festival

vrijdag 15 t/m zondag 17 september 2017,

Tivoli Vredenburg Utrecht

Kaarten zijn vanaf € 17,50 verkrijgbaar via TivoliVredenburg. Het kinderporgamma, seminar en de lezingen zijn gratis te bezoeken.

PROGRAMMA

vrijdag 15 sep Initiation Day

Togo All Stars (Togo), Akua Naru (USA), Val Jeanty (Haiti), Tambours Sacrés du Togo (Togo) meet Apinti (Suriname) 

aanvang 17.00 | € 25/€ 21* | Passe-partout € 40 / €35*

zaterdag 16 sep Reconnection Day

Blitz the Ambassador (Ghana/USA), Azizaa & Val Jeanty (Ghana/Haiti), 010 Kawina (Suriname), Seminar ‘De onbekende invloed van Voodoo op populaire muziek‘, film en kinderprogramma

aanvang 14.00 | € 25/€ 21* | Passe-partout € 40 / €35*

zondag 17 sep Ceremony Day

Vaudou Game (Togo/FR) invites Afia Mala (Togo), Meeting Traditions (Benin, NL), modeshow en expositie

aanvang 14.00 | € 17,50/€ 15* | Passe-partout € 40 / €35*

Alle dagen: expositie Sica Christelle Yaovi & bodypainter Serge Kponton

* Prijzen zijn exclusief € 2 servicekosten. Kortingsprijzen alleen op vertoon van CJP, U-pas of studentenpas.

Plaats: 

Tivoli Vredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Datum: 

15 sep 2017 - 17:00 tot 17 sep 2017 - 11:00
Voeg toe aan jouw agenda