Street Culture meets Architecture

Een paradoxale ontmoeting tussen straatcultuur en architectuur
1 juni – 27 augustus 2017
Opening donderdag 1 juni vanaf 19.00 uur
 
Van 1 juni tot 27 augustus staat in TENT Rotterdam de relatie tussen straatcultuur en architectuur centraal tijdens de multidisciplinaire groepstentoonstelling en publieksprogrammering BLUEPRINT: Whose urban appropriation is this?. Metro54 nodigt een internationaal gezelschap van architecten, designers, rappers, producers en kunstenaars uit om werk te creëren dat de bijzondere relatie tussen architectuur en straatcultuur vormgeeft, onderzoekt en verbeeldt.
 
Groepstentoonstelling 
Architectuur en urban arts & culture zijn onderdeel van het DNA van de stad Rotterdam. Oude stadswijken en nieuwe bombastische architectuur wisselen elkaar af en functioneren als voedingsbodem voor eigentijdse kunst, performance en muziekcultuur. BLUEPRINT zoomt in op de interessante ontwikkelingen die ontstaan wanneer architectuur en straatcultuur elkaar ontmoeten. De aandacht gaat vooral uit naar ‘architectuur & identiteitsvorming’ en ‘stedelijke toe-eigening van straatcultuur’ in steden zoals Londen, Lissabon, Parijs en Rotterdam.
 
Metro54 zorgt voor een fysieke take-over van TENT door samen met architect Afaina de Jong en designer Egberth Thomas architectonische installaties en geometrische decors als achtergrond te gebruiken voor werk van de Portugese kunstenaar Vhils en fotografen Khalid Amakran en Charlie Koolhaas. Kunstenaars Ilja Karilampi en Kareem Lotfy en Marcel van den Berg maken gebruik van de beeldtaal van hiphop om werk te creëren wat je terug kunt vinden in straatcultuur en de hedendaagse kunst. Door afstand te nemen van de bekende witte expositieruimte wordt TENT omgetoverd tot een ontmoetingsplek waar installaties, geluidswerken, muziekvideo’s, live performances, gesprekken, discussies en take-overs elkaar afwisselen.

Publieksprogramma
Naast de tentoonstelling loopt een uitgebreid publieksprogramma, bestaande uit lezingen, een blockjam, radio show, symposium en pop-up video installatie, samengesteld en geproduceerd in samenwerking met het HipHopHuis, BIRD, Concrete Blossom, Failed Architecture en AFARAI. Met bezoekers, gastsprekers, kunstenaars, muzikanten, dansers en architecten worden stedelijke toe-eigening, sociaal-maatschappelijke kwesties, architectuur en eigenaarschap in de stad kritisch bevraagd, geherinterpreteerd en voorzien van een context.
 
METRO54 x Cultural Appropriation
Metro54 is een platform voor jonge kunstenaars, artiesten en andere makers die de grenzen opzoeken van hun (kunst)disciplines, met bijzondere aandacht voor talenten die hun inspiratie halen uit de grootstedelijke meltingpots in de wereld. Metro54 organiseert interactieve programma’s, exposities en (pop-up) evenementen voor een voornamelijk jonge doelgroep. In het kader van het tweejaar durend programma Cultural Appropriation onderzoekt Metro54 toe-eigening binnen hedendaagse urban arts en culture. BLUEPRINT: Whose urban appropriation is this? Is het eerste deel van de drieluik en richt zich op stedelijke toe-eigening binnen de stad.

Deelnemers: 

Afaina de Jong & Egberth Thomas, Barby Asante & Gian Givanni, Nicole Martens, Ilja Karilampi & Kareem Lotfy, Lotic, Yue Wu, Michael Schoner, VHILS & Kalaf, Ladj Ly, Neals Niat, Stacii Samidin, Khalid Amakran, Roxette Capriles, Failed Architecture, Charlie Koolhaas, Navin Thakoer, Marcel van den Berg, Ivan Barbosa
 
TENT 
TENT is een platform voor hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. De connectie met de stad, als voedingsbodem en als spiegel van actuele ontwikkelingen, vormt een basis van waaruit TENT steeds opnieuw antwoorden zoekt op de vraag: Wat kan deze plek in het centrum van Rotterdam zijn? Van en voor wie is deze plek? Welke kunst en cultuur zijn hier thuis? TENT verwelkomt de take-over door BLUEPRINT, en de thema’s van eigenaarschap en toe-eigening die Metro54 agendeert, als manier om te kijken naar hedendaagse stadscultuur én als manier om de eigen kaders verder op te rekken.

Plaats: 

Rotterdam

Datum: 

1 jun 2017 (hele dag) tot 27 aug 2017 (hele dag)
Voeg toe aan jouw agenda