Kiya - Dag van de Marrons

Kula Skoro

De Dag van de Marrons is een belangrijke herdenkingsdag (vredesverdrag 10 okt 1760) voor de Marrons. Dat zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden ze zich in het oerwoud.

De Surinaamse Marroncultuur wordt wel eens het best bewaarde stukje Afrika, buiten Afrika genoemd. Toch is het een eigen cultuur, die altijd in beweging is geweest. De levenslooprituelen zijn sinds vorig jaar opgenomen in de UNESCO erfgoedlijst en komen heel mooi terug in het verteltheaterstuk Kiya met 20 dansers van Kula Skoro. Ook is er een workshop Talking Drums, de Zuid-Afrikaanse dansvoorstelling Ketima, de Lady Africa Fashionshow van festival AfroVibes en wordt het een groot feest met muziek van de populaire Marrongroep Young Cosje!

Programma
14:30 - Inloop
15:00 - Openingswoord & plengoffer 
15:30 - Ketima 
16:30 - Workshop Talking Drums (kies bij aankoop van uw kaartje ook voor een kaartje voor de workshop)
17:00 - Lady Africa Fashion Show 
18:00 - Kiya van Kula Skoro
19.30 - Young Cosje

Kíya 
Kula Skoro
Twee geliefden van twee verschillende Marron bevolkingsgroepen, de Saamaka en de Okanisi brengen nieuwe culturele gewoonten in elkaars familie. Dit gaat niet zonder slag of stoot. In een aantal rituelen en bijeenkomsten die doorlopen worden vinden de families van deze geliefden uiteindelijk elkaar in hun huwelijk.

Young Cosje 
Een Surinaamse band met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1987 werd de band opgericht na een voetbalwedstrijd, doordat het winnende elftal mocht wat spelen op muziekinstrumenten. De belangstelling bij het jammen was groot en het elftal verzon ter plekke een naam voor de band. Ze vernoemden zich naar de band van hun oudere neven, genaamd Cosje. Young Cosje speelt 'kaseko', traditioneel Surinaamse muziek, maar beperkt zich hier niet toe: ook stijlen als soca, salsa en reggae behoren tot hun repertoire.

Dit programma is onderdeel van de Black achievement Month in oktober. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en aan de bijzondere prestaties die zij leveren.

Locatie: Theater aan het Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag
 

Plaats

Den Haag

Datum